SISTERS FOR EDUCATION

CURIOUSER & CURIOUSER | Yleinen
Tämä pikkuinen hymytyttö sai jo syntyessään hyvät eväät siihen, että hänestä kasvaa kouluttautunut ja osaava nainen, jonka paikka yhteiskunnassa on lähtökohdiltaan sama kuin kaikilla muillakin hänen ikätovereillaan, sukupuolesta riippumatta.

Sain suuren kunnian olla mukana Indiedays Inspiration-bloggaajana Indiedaysin ja Always UNESCOn Sisters for Education-yhteistyökampanjassa. Huomasitko muuten, että luit juuri monta lausetta tekstiä? Kaikki eivät siihen pysty.

Hänelle luettiin iltasatuja, vaikka hän ei vielä itse osannut sanoa sanaakaan.

Hän raapusti ensimmäiset puumerkkinsä oman pulpettinsa ääressä paperille jo alle parivuotiaana.

Hän tavaili aakkosia jo kolmen vuoden iässä.

Hän luki ensimmäistä kertaa itse kirjan kannesta kanteen nelivuotiaana.

Hän sai oman kirjastokortin jo ennen kouluun menoa.

Hän harjoitteli yhteenlaskua samalla, kun isosisko teki läksyjään.

Hän aloitti esikoulun, hän aloitti koulun.

Hän valmistui peruskoulusta, lukiosta, hän hakeutui ammatilliseen koulutukseen.

 

Hän sai ammatin.


Yksi bloggaamisen hienoimmista puolista on se, että pystyn välittämään informaatiota ja sanaa tärkeästä asiasta myös teille tuhansille ruutujen toisella puolen asioista, jotka koen itselleni tärkeiksi. En miettinyt hetkeäkään Indiedaysin ja UNESCOn yhteistyökampanjaan mukaan lähtemistä; meidän tyttöjen tulee pitää yhtä, iästä tai maantieteellisestä sijainnista riippumatta.

Kaikille ei hyvän opetuksen saaminen ja koulutuksen hankkiminen ole niin itsestään selvää kuin esimerkiksi valtaosalle meistä, jotka asumme Pohjoismaissa. Me hyvinvointivaltioiden naiset saamme päättää omasta elämästämme, me saamme itse tehdä päätöksemme ja me olemme oikeutettuja opetukseen. Senegalissa tilanne on kuitenkin toinen; tämän kampanjan tavoitteena onkin, että senegalilaiset tytöt saisivat mahdollisuuden nousta oman elämänsä päättäjiksi.

Koskaan ei ole liian myöhäistä kouluttautua – Alwaysin ja UNESCOn ohjelman avulla mahdollistuu näille naisille ja tytöille toinen tilaisuus, tilaisuus nousta esimerkiksi oman pienen kylänsä lähettiläiksi koulutuksen hankkimisen puolesta. Kampanjan tavoitteena onkin siis voimaannuttaa naisia ja näin auttaa heitä saavuttamaan elämässään mahdollisimman paljon. Avainsanana tässä prosessissa on koulutus ja kouluttautuminen.


Kampanjan tavoitteena on auttaa 40 000 tyttöä ja naista seuraavien kahden vuoden aikana tarjoamalla heille mahdollisuuden luku- ja kirjoitustaidon sekä matemaattisten taitojen kartuttamiseen varoja keräämällä .


Lukutaidottomuus on ongelma, jolta ei saisi sulkea silmiään. Entäpä jos et oikeasti olisikaan osannut lukea tätä postausta, olisitko pelkkiä kuvia katselemalla päässyt selvyyteen siitä, mistä postauksessa kerrotaan? Monet meistä pitävät varmasti lukutaitoa päivän selvänä asiana. Olemmehan me oppineet tuon tärkeän taidon jo pienenä.

Tästä se alkoi. Pikku-Tipusta. Äiti kertoi, että tämä oli ensimmäinen kirja, jonka opin lukemaan noin neljävuotiaana.

Lukutaitoni kehittyessä vierailimme viikko toisensa jälkeen kirjastossa ja lempikirjani vaihtuivat kerta toisensa jälkeen. Oma kirjastokortti oli spesiaalijuttu.

Koulussa lueskelin mielelläni Onnin ja Ennin aapista. Matematiikan tehtävät eivät olleet suosikkejani, mutta ahkeralla opiskelulla ja opetuksella niistäkin selvittiin.

Vuodet vierivät ja tunti jos toinenkin vierähti kirjallisuuden parissa. Yäasteella luin paljon äidinkielen ja kirjallisuuden valinnaisia kursseja ja löytyypä kirjahyllystä myös yksi oma teokseni, tosin vaan yläasteen viestinnän lopputyönä tehtynä. Koulut ja kiinnostuksen kohteet vaihtuivat, mutta pienenä opittu lukutaito ei kadonnut minnekään.

Lukutaidolla on merkitystä. Lukutaidottomuus tuomitsee naiset köyhyyteen. Puolet Senegalin väestöstä ei tällä hetkellä osaa lukea ja kirjoittaa – heistä 63 prosenttia on naisia. Lukutaito edesauttaa niin paremman tulotason saavuttamisessa kuin maatalouden tehostamisessakin, unohtamatta myöskään sitä, että tytöt avioituisivat myöhemmin ja osaisivat suojautua paremmin HIV-tartuntaa ja AIDSia vastaan. 



Kuinka voit auttaa; Alwaysin ja UNESCOn Sisters for Education-yhteistyön Facebook-sivun löydät täältä! Auttaminen on tehty vaivattomaksi. Me pohjoismaalaiset tytöt voimme auttaa senegalilaisia tyttöjä ostamalla esimerkiksi Always-sidepaketin tai klikkaamalla Facebook-sivulla olevaa nappulaa. Tuolla klikkauksella lahjoitat 0,28 euroa tytöille. Helppoa, mutta tärkeää.

// I’m proud to be a part of Indiedays ja UNESCO’s cooperation as an Indiedays Inspiration-blogger. Find more information about Always UNESCO’s campaign ”Sisters for Education” on Facebook!


Posted in Yleinen by Bella.