JAKSAA, JAKSAA

CURIOUSER & CURIOUSER | lifestyle

 

| Kaupallinen yhteistyö: Teva Finland |

Nukuttaa. Väsyttää. Unihiekat eivät ropisisi silmäkulmista, vaikka itse Nukku-Matti yrittäisi niitä varistella pois. On pimeää. Untuvapeiton nostaminen päältäsi tuntuu ylitsepääsemättömältä haasteelta. Ja epäreilulta, juurihan vasta ummistit silmäsi ja nukahdit. Herätyskellon raivostuttava piipitys korvan juuressa ahdistaa ja muistuttaa päivän menoista, jotka täyttävät kalenterisi palstatilan aamusta pitkälle iltaan. Sanoinko jo, että on pimeää? Viikonloppukaan ei näy vielä horisontissa. Oletkohan unohtanutkin jotain tärkeää?

Minä en toimi kunnolla pimeällä. Pimeys ottaa syliinsä ja lannistaa toisinaan mielen niin, että  tehokkaimmat kirkasvalolamputkaan eivät pysty tilannetta pelastamaan. Edes möröt eivät voi viihtyä marraskuun pimeydessä. Ilman täyteen ahdettua kalenteria, olisin varmaankin kuin Muumi ja täyttäisin vatsani jo hyvissä ajoin alkusyksystä havunneulasilla ja painuisin talviunille odottelemaan, että Nuuskamuikkusen huuliharppumelodia herättelisi minut keväänkorvalla. Viimeistään, kun kelloja siirretään talviajan alkamisen merkiksi, sisäinen kelloni heittää kärrynpyörän ja kesäikävä tyrmää takavasemmalta kanveesiin. Tänä syksynä tämä melankolinen ennustus ei kuitenkaan toteutunut. Tänä syksynä olin valmis taklaamaan tuon väsymyksen.


Jotta hermostomme toimisi normaalisti, tarvitsemme elimistölle välttämätöntä B12-vitamiinia, joka on edellytys solujen normaalille toiminnalle sekä niiden kasvulle ja erikoistumiselle. Lihasheikkous, tunto- ja muistihäiriöt voivatkin olla merkkejä siitä, että henkilö kärsii B12-vitamiinin puutoksesta. Yleisesti ottaen puutostila on jatkunut jo pitkään ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista. Toisinaan muistimme ja jaksamisemme tarvitsevat tukea, muun muassa silloin, kun kalenteri kääntyy marraskuun puolelle ja kaamosväsymys koputtelee oven takana. Otin  B12-vitamiinia, foolihappoa ja B1, B3, B6 ja biotiinia sisältävät Betolvex Strong-kapselit käyttöön noin kuukausi sitten tavoitteenani vähentää syksynlehtien mukanaan tuomaa väsymystä ja uupumusta. Käsi kädessä kulkevat B12-vitamiini ja foolihappo ovat timanttinen duo tavoitteen täyttämiseksi.

Saamme B12-vitamiinia vain ja ainoastaan eläinperäisestä ravinnosta kuten punaisesta lihasta, sisäelimistä, maitotuotteista, kananmunista ja kalasta. Kaikki nämä elementit kuuluvat (..hyvä on, myönnetään, sisäelimiä lukuunottamatta) ruokaympyrääni, mutta kokeilunhalun ja ruuanlaittoinnon noustua uuden keittiön myötä uusiin ulottuvuuksiin, on meillä alettu kokata yhä useammin ja useammin kasvisruokia. En ollut tullut edes ajatelleeksi ennen aiheeseen perehtymistä, että kasvisten syönnin lisääminen ja lihan vähentäminen saattaisi vaikuttaa niin merkittävästi vitamiinien saantiin. Foolihappo esimerkiksi on yleisimmin puuttuva B-vitamiini, jonka puute aiheuttaa jopa anemiaa. Niinpä lisäsinkin kapselit sitä paremmalla syyllä ja huoletta päivittäisiin arkirutiineihini, liikaa B12-vitamiinia ei nimittäin elimistöön voi saada sen vesiliukoisuuden ansiosta.

Puolessa välissä lokakuuta uusi arkirutiinini oli jo iskostunut mieleeni niin, että Betolvex Strong-kapseli tuli automaattisesti napattua suuhun aamupalan yhteydessä. Samoihin aikoihin havahduin siihen tosiasiaan, että pimeydestä huolimatta ponkaisin aamuisin sängystä ylös virkeänä, enkä kokenut uupuvani niin helposti pitkienkään työpäivien jälkeen. Edelleenkään en kokenut fanittavani tätä pimeää ajanjaksoa, mutta se ei saanut minua heittäytymään sohvannurkkaan peiton alle reality-sarjoja tuijottamaan. Samoja fiiliksiä oli myös miehelläni, joka otti B-vitamiinin käyttöön samaan aikaan kuin minä. Herääminen oli helpompaa, eikä työpäivän jälkeen tullut mieleenkään skipata treeniä väsähtämisen vuoksi. Arki ei enää puristanut kropasta mehuja loppuun.

Nyt Betolvex Strong-kapseleiden käyttöä on takana jo kuukausi, eikä ajatus marraskuun pimeydestä tunnu lainkaan niin epätoivoiselta kuin yleensä. Kalenteri on yhtä täynnä kuin normaalistikin, aamuisin herätyskello pirisee kukonlaulun aikaan ja omalle ajallekin on raivattu tilaa. Paletti on kasassa ja aamupalapöydässä tankataan jatkossakin B-vitamiinia.Posted in lifestyle and tagged , , by CURIOUSNOORA.