Vihertää

CURIOUSER & CURIOUSER | Yleinen

Pian on jo maaliskuu ja te, jotka olette seuranneet blogiani jo esimerkiksi alkutaipaleelta alkaen (onko siellä muuten sellaisia, jotka olette alusta alkaen olleet mukana?:), että olen aikamoinen viherpiipertäjä ja sivupersoonani on intohimoinen puutarhuri, joka kukittaa parvekkeensa katosta lattiaan kaikenmaailman rönsyliljoilla ja horsmilla, kun aurinko pikkaisenkin alkaa porottamaan pilvien välistä. Okei okei okei, nyt menin jo hieman edelle aikaani. Unohdetaan vielä hetkeksi ne parvekekukkien istutukset, ja keskitytään kevätherkutteluun.

Sillä vaikka kukkaloistoa saamme odottaa vielä tovin, omassa keittiössäni vihertää jo.
Yrtti (onpas muuten ruma sana, kun asiaa alkaa oikein pohdiskelemaan, yrtti,yrtti, yyyyrrrtti :D) on Wikipedian määritelmän mukaan ”kasvi, jota käytetään muutoin kuin varsinaiseksi ravinnoksi. Monia yrttikasveja käytetään mausteena niiden vahvan maun takia ja hajusteina vahvan tuoksun vuoksi”. Määritelmästä puuttuu ehkäpä se omalla kohdallani tärkein juttu; yrtti on usein ihanan vihertävä kasvi, joka antaa jo pikkuriikkisen toivetta tulevasta keväästä ja kesästä.

Oma lempparini on ehdottomasti BASILIKA. Mmmmm.. sanasta basilika tulee heti mieleen jokin ihana italialainen ravintola, ja monet varmaankin tietävät sen tuoksun, kun basilikan lehtiä napsiessa koko huoneen huumaa raikkaan basilikan tuoksu. Basilikaa käytän itse salaatteihin, pizzoihin, keittoihin ja liharuokiin.

  • vinkki: jos olet yhtä malttamaton kuin minä, ja olet sitä mieltä, että mitä nopeemmin vihertää sitä parempi, niin unohda kaikki siementen istuttamiset ja kipitä ruokakauppaan. Maustebasilikaahan saa ostettua myös ”ruukkuyrttinä” ja omalla kohdallani olen saanut kyseisen kasvin elämään jopa parin viikon ajan. :)

Matti ei ole soppamiehiä, ja varsinkin silloin jos nakkikeitossa killuu tuoretta persiljaa, jää ainakin ne vihreät yrtit sinne lautasen pohjalle. Hmhph. Miehet. Tiesittekös muuten, että antiikin aikoina persiljaa käytettiin lemmenlääkkeenä? Ni, siinäs kuulitte miehet. Kannattas ehkä vaan kiltisti popsia persiljat! :D Persilja on parhaimmillaan tuoreena, juurikin keitoissa ja muhennoksissa ja samalla se toimii hyvänä vitamiinien lähteenä.  Ja testattu on; supermarketin ruukkuversio elää ja kukoistaa muutamia viikkoja, mutta vaatii tosin jatkuvaa kastelua. :)

Ruohosipuli on tämän top3:n yllätysnimi. Maustekasvina käytetty ruohosipuli on tuttu ainakin meidän kesäpaikan pihakasvimaalta, ja voi namnam, kuinka kesäiseltä se maistuukaan salaateissa tai ruisleivän päällä. Tätä herkkua en ole oikein itse saanut vielä näin talviaikaan kunnolla kasvamaan, ja kaikki hyvät ruohosipulinkasvatusvinkit ovatkin nyt tervetulleita.

Rupesiko mieli yhtään vihertämään? ;)

Ja mistä sain idean tähän postaukseen, H&M:n Homen ihanista uutuuksista tietenkin.. ;)


Posted in Yleinen by Bella.