Nysse tulee– nimittäin kauan toivottu ja odotettu pantaohje. Lähdetään siitä liikkelle, että ohjeita on niin monenlaisia kuin on tekijöitäkin. Itse muokkaan ohjetta erilaiseksi jokaisen pannan kohdalla, lähinnä omien päähänpistojen ja mielitekojen mukaan.
Jokaisen pannan tarina alkaa kuitenkin siitä, kun kävelet marketin lankahyllyn eteen. Minä valitsen langan usein värin mukaan. Välillä hehkeää pinkkiä, toisinaan käytännöllistä beigeä. Mieti siinä lankahyllyjä tutkiessasi myös sitä, kuinka pian haluat pannan koristavan päätäsi. Oletko hidas tekijä vai kehittyneempi neuloja? Mitä paksumpi lanka, sitä nopeammin pantasi on valmis, ja sitä lämpimämpi se myös on. Ohuempi lanka ei myöskään anna niin suopeasti silmukkavirheitä anteeksi. Päädyt sitten mihin lopputulokseen tahansa, muista kurkata langan vyötteestä (se pahvijuttu siinä langan ympärillä), minkä kokoisilla puikoilla kyseistä lankaa parhaiten kutoo. Itse käytän kutimina sukkapuikkoja. Lyhyet puikot saa kätevästi käsilaukkuun mukaan vaikkapa tylsiä bussimatkoja ajatellen, ja leveämpikin panta syntyy niillä kätevästi.
Luo silmukat. Netistä löytyy monen monia ohjeita silmukoiden luomiseen ja silmukkatyyppien opetteluun. Suosittelen siis googletusta mikäli jo tässä kohtaa menee sormi suuhun! ;)
Ylläolevassa kuvassa on Novitan Sirkus-langasta kudottu, hieman tavallista leveämpi panta. Mikäli haluaisit tehdä samanlaisen, luo puikolle 36 silmukkaa. Ja sitten alkaa se helpoin osuus- kutominen. Alla olevasta ohjeesta näet, kuinka kerros kerrokselta pantasi alkaa edetä. Sydän tarkoittaa oikeaa silmukkaa, salmiakkikuvio nurjaa. Eli joka toisella kierroksella silmukkatyypit ovat päinvastaiset. Ymmärsittekö? Neuleesta tulee kaunista ja helmimäistä, muista pitää silmukat mahdollisimman tiukalla, jotta neuleesta tulee tasaista.
Mikäli et ole helmineuleen fani, voit toki neuloa pantasi joustinneuleella (alla kuva). Joustinneuleesta tulee, nimensä mukaisesti, joustavampaa. Kaikki alimmaisena olevan pantakuvan pannat on tehty joustinneuleella. Joustinneuleen oikein-nurin-jaksojen kokoa voi vaihdella, jolloin myös pannan ulkonäkö muuttuu. Neulo vaikkapa neljä oikein, neljä nurin, ja huomaat kuinka neule saa täysin uusin ilmeen.
Päädyit sitten mihin tahansa neuleeseen (tässä asiassa vain taivas ja mielikuvitus ovat todellakin rajana!), suosittelen tekemään pannasta melko napakan. Kokemuksesta voin kertoa, että neulelangat ja neuleet saattavat hieman venyä käytössä. Myös päättely on tärkeää, kun päättelet työsi kunnolla ja hyvin, vältyt ikäviltä purkaantumisilta ja roikkuvilta langanpätkiltä.
No niin, panta alkaa olla jo kasassa, ja vuorossa onkin mun lemppariosuuteni- KORISTELU! Kaiva kirpputorit ja äidin ja isoäidin käsityölaatikot mullin mallin, ole luova ja anna mielikuvituksen lentää. Rusetteja, helmiä, kanttinauhoja, paljetteja, vanhoja rintaneuloja… Ihan mitä vaan! :)
Arvaappa mitä. Pantasi on nyt valmis.
Suosittelen lämpimästi hakemaan inspiraatiota neulomiseen Kate Jacobsin kirjoista. Kyseessä ei siis ole neuleohjeoppaat, vaan ihanat lukukokemukset, jotka sijoittuvat pieneen lankakauppaan. Tänään postiluukusta kolahti juuri sopivasti sarjan toinen osa; ensimmäisen osan Pieni lankakauppa luin jo muutama kuukausi sitten, ja ihastuin kirjaan todella.