PALLONA LUOKSES POMPIN

PA219133 PA219077 PA219071 IMG_0944

Pisteitä, palloja, ympyröitä, reikiä, peilejä, salaperäisiä huoneita. Ensivisiittini Helsingin taidemuseoon eli HAM:iin oli ikimuistoinen.

Yayoi Kusaman In Infinity-näyttely oli ehdottomasti eilisen Helsinki-vierailumme kohokohta. Onneksi äiti raahasi minut näyttelyyn mukanaan, vaikka en mikään museoiden suurkuluttaja olekaan. ”Tämä sinun on nähtävä!”, hän vain totesi ja kiikutti minut sellaiseen maailmaan, jota en todellakaan osannut odottaa. Japanilainen taiteilija Kusama (s. 1929) on nimittäin tunnettu pilkuista, väreistä, palloista ja kurpitsoista, joita peilit ja vesi heijastelevat loputtomuuteen asti suurikokoisissa tilataideteoksissa. Katsoja pääsee itsekin osaksi näitä hämmästyttäviä teoksia ja tuota loputonta toistoa. Maalaukset ja veistokset ovat vaikuttavia. Onpa Kusaman kädenjälki jäänyt osaksi jo muodin ja designinkin maailmaa muun muassa Louis Vuittonin mallistoissa. Tämä maailman tunnetuimpiin taiteilijoihin kuuluva nainen jatkaa edelleen työtään Tokiossa.

PA219103 PA219083 PA219131 PA219123 PA219110

Tennispalatsin toiseen kerrokseen kannattaa siis nyt jos koskaan kiivetä. Yayoi Kusaman näyttely on todellinen must-see, enkä mitenkään kuvien välityksellä pysty edes välittämään teille sitä fiilistä, hämmennystä ja ihastusta, mitä näyttelyssä koin. On uskomatonta millaista taidetta niinkin yksinkertaista muotoa käyttämällä saa aikaiseksi. HAM-kaupasta ostin Matille tuliaiseksi virallista Kusama-kahvia ja itselleni muistoksi kurpitsakortin. Melkeinpä tekisi mieli laittaa se kehyksiin.

Huomasin vasta kahvin juotuani, että alitajuntaisesti olin aamulla kahvikupiksenikin valinnut juuri tänään tuon pallollisen mukin. Syytän tästä Kusamaa; väkisinkin tuollainen määrä näyttelyssä nähtyjä pisteitä ja pilkkuja saa mielenkin pomppimaan pallon lailla.

Jätin postauksesta pois ne parhaat palat- menkää ja kokekaa itse. Ottakaa myös lapset mukaan, sillä moni pikkuinen tuntui olevan Kusaman taiteesta todella innoissaan.

PA229153PA219140


Posted in and tagged by NOORA.